Ojaq Alizade S, Gholampour Ahangarkolay L. (2020). Analysis of the mandala symbol in Manteghotteir Attar from the point of view of Jung's psychology.
JIM.
12(1), 71-90.
URL:
http://erfanmag.ir/article-1-814-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رود هن
چکیده: (2338 مشاهده)
ماندالا از کهنترین نمادهای بشری و بیانگر منشا آفرینش است که بر اساس نظم میان وحدت اضداد (ماده و مینو) شکل گرفته است. از آنجا که ردّ پای نماد ماندالا در ساختار و نتیجهگیری پایانی منطقالطیر مشهود است، این نوشتار بر آن است تا وجوه تشابه نماد مذکور را در منطقالطیر عطار با روانشناسی یونگ مورد بررسی قرار دهد.
مطابق نتایج، سالکان در منطقالطیر در جستجوی نظم فراموش شده پیشین، یعنی وحدت مینو و ماده در مرکز هستیاند(کوه قاف). از نظر یونگ نمادگرایی ماندالاها از دو جهت دارای اهمیت است؛ (1) بازگرداندن نظم پیشین (قابل مقایسه با وحدت ماده و مینو یا یگانگی سی مرغ و سیمرغ در منطقالطیر) و (2) هدف خلّاق آن شکل دادن به چیزی است بدیع و یگانه که پیش از آن وجود نداشته است (تجسم خلاقانه و نمادین سی مرغ با سیمرغ برای نشان دادن نظم فراموش شده، یعنی وحدت ماده و مینو در منطقالطیر) که هر دو به هم وابستهاند. از نظر یونگ ماندالا نماد کامل شدن است، نه کمال و تنها در اندکی از افراد پدید میآید؛ همانطور که در منطقالطیر هم تنها سی مرغ از هزاران مرغ به کاملشدن (فنا در افعال الهی یا "بی فنای کل") رسیدند، نه به کمال (فنا در ذات الهی).
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عطارپژوهی دریافت: 1397/9/23 | پذیرش: 1397/12/5 | انتشار: 1399/7/10