دوفصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان، شماره سی و یکم،پاییز و زمستان 1403                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده:   (525 مشاهده)
در میان نظریه پردازان معاصر، نورمن فرکلاف از جمله کسانی است که نظریۀ تحلیل گفتمان انتقادی را تا مرزهای منطقی آن گسترش داد و آن را از حوزه زبان به مطالعه نظامهای ادبی و ایدئولوژیک بسط داد. در پژوهش حاضر که با روش توصیفی ـ تحلیلی و با رویکرد تحلیل گفتمان انجام شده است، تلاش بر این است تا اثر مکتوبات مولوی از منظر تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف مورد تحلیل و بررسـی قـرار گیرد. یافتههای پژوهش نشان می دهد که در ساحت توصیف، مکتوبات نمایندۀ اخلاقی واقع بینانه است. در حوزۀ تفسیر مکتوبات نه تنها از نظر گفتمان دینی و اجتماعی بر آثار دیگر تأثیر گذاشته، بلکه از گفتمانهای موجود عصر خود نیز تأثیر پذیرفته است و همچنین مکتوبات مولوی نمایندۀ گفتمان اخلاق‌محوری است که سعی می‌کند تا با پند و اندرز، تکامل اخلاق فردی و اجتماعی درباریان و اهل قدرت را پیش ببرد.  در ساحت تبیین می توان دریافت که مولوی در این اثر عملاً با اخلاقیات واقع گرایانه سعی در تأثیرگذاری بر گفتمانهای اجتماعی و ایدئولوژیک عصر خود داشته است.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عرفان
دریافت: 1401/9/22 | پذیرش: 1401/10/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دو فصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Pajooheshnameh Erfan

Designed & Developed by : Yektaweb