دوفصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان، شماره سی و یکم،پاییز و زمستان 1403                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه سیستان و بلوچستان
چکیده:   (62 مشاهده)
رشد چشمگیر نظریات زبان‌شناسی، تحلیل گفتمان و نقد ادبی، اموری است که نمایانگر پویایی متن است. نظریه گفتمان انتقادی نورمن فر کلاف از این جرگه دور نمانده و رشد بسیاری در تحلیل متون داشته است. نظریۀ فر کلاف، علاوه بر اینکه متن را در سطوح مختلف معنایی، سبکی و موقعیت یا بافت اجتماعی آن بررسی می‌کند، برای تحلیل انواع متون از قبیل شعر و داستان هم مفید است. این شیوه با توجّه به ارتباط داستان و شکل‌گیری آن در یک موقعیت و بافت اجتماعی، یکی از مؤثرترین و کارایی‌ترین شیوه‌ها در بررسی روایت و نقد قصّه است. مکتوبات مولانا، به لحاظ موضوع و کارکرد دارای اهمیت زیادی از جهت شناخت شخصیت مولانا و رابطه‌اش با نهاد قدرت و تأثیرات اجتماعی و سیاسی‌اش است. از جهت موضوع اکثر نامه‌های مولانا، برای رفع نیازها و درخواست‌های مالی نوشته‌شده‌اند. مکتوبات مولانا به لحاظ کارکرد، عمدتاً از نامه‌های منشیانِ و نه صوفیانه است. درواقع مولانا تلاش کرده است تا با استفاده از قدرت و نفوذ اجتماعی‌اش، هم حوائج پیروان و شاگردانش را برطرف نماید و هم حاکمیت و قدرت مستقر را به رعایت انصاف و عدل و مردم‌داری دعوت کند. جستار حاضر به دنبال یافتن نقاط مشترک و متفاوت در این اثر ازلحاظ گفتمان­های غالب است. محوریت اصلی آثار منتخب، استعمال زبان به­عنوان شکلی از کارکرد اجتماعی و بازتولید قدرت اجتماعی است. درواقع انتخاب این ده نامه از مکتوبات مولانا، از یک‌سو، به‌واسطه بازنمایی رابطه اجتماعی مولانا با افراد ذی‌نفوذ و قدرتمند دورانش است و از سوی دیگر، به‌واسطه بازنمایی شیوه رهنمودهای مولانا در قالب نامه‌های منشیانِ به صاحبان قدرت در رعایت انصاف و عدل و حال مردم است. روش تحقیق در این پژوهش، روش کیفی است. درنتیجه در تحقیق حاضر تلاش شده است تا بر پایه الگوی تحلیل گفتمان نورمن فر کلاف، مکتوبات مولانا را در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، تحلیل نموده و پیوند میان متن با بافت موقعیتی آن را آشکارسازیم.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عرفان
دریافت: 1401/9/22 | پذیرش: 1401/10/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دو فصلنامه علمی پژوهشنامه عرفان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Pajooheshnameh Erfan

Designed & Developed by : Yektaweb