دوفصلنامه علمی،شماره بیست ونهم، پاییز و زمستان1402
برگشت به فهرست مقالات |
برگشت به فهرست نسخه ها
موسسهعالی هنر و اندیشه اسلامی
چکیده: (177 مشاهده)
بیان مسئله: مراسم گواتی، یکی از انواع مراسم موسیقی درمانی است که همراه با خوانش اشعار مذهبی و نواختن ساز، بیمار به وجد میرسد و آنگاه خلیفهی گواتی، باد هوا یا پری را به بدن بیماری تحت نفوذ آن فرا خوانده و با آن به گفتگو مینشیند و طی آن گواتی درمان میشود. آئین سماع نیز یکی از مراسم شناخته شدهی عرفانی است که با شعر و موسیقی همراه است و حین آن، عارف واجد میشود. در این مقاله تلاش بر آن است تا اختصاصاً بین وجد گواتی و سماعی مقایسهای انجام و شباهتها و تفاوتهای احتمالی این دو وجد را مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدا به تعریف گوات، گواتی، مراسم گواتی پرداخته، زآن پس به سماع و آداباش میپردازیم. پس از آن تلاش میکنیم به این سوالات پاسخ دهیم: جنس وجدی که در گواتی حین مراسم ایجاد میشود با وجدی که عارف در سماع به آن میرسد یکی است؟ اگر خیر تفاوتها و شباهتهای آن در چیست؟
هدف: تطابق وجد در دو آئین گواتی و سماع و یافتن تشابهات و تفاوتهای احتمالی آنان و بررسی نوع وجدآنها.
روش پژوهش: در بخش مرتبط با گواتی به روش میدانی و کتابخانهای و در بخش سماع منحصراً کتابخانهای و با استفاده از منابع موجود از میان کتب مرجع کهن و نوین صورت پذیرفته و روش ارائه نیز تحلیلی و توصیفی است.
یافتهها: در پایان درخواهیم یافت این است علیرغم مشابهتهای ظاهری در شیوهی انجام این دو آئین چه در بخش موسیقی و شعر و چه نائل شدن به وجد، ماهیّت وجد در این دو گونه آئین از بسیاری جهت بایکدیگر متفاوت است، بیشتر از آنجهت که وجد در سماع نیاز به معرفت دارد و اثر وجد رقص سماعی است امّا گواتی نیازمند معرفت نیست و وجد در اثر رقص و موسیقی است.
واژههای کلیدی: گواتی،
سماع،
عرفان،
وجد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تصوف و عرفان دریافت: 1400/10/21 | پذیرش: 1400/11/11